Gadens stemmer – et kortprosaprojekt

Under festivalen dækker vores pressekorps, bestående af fire 9. klasser, forskellige begivenheder. Her er en af deres artikler:

7.B og 8.C har siden torsdag sidste uge arbejdet med kortprosa.

Af: Viktoria Elisabeth Pedersen, Malou Guillamore Fischer-Jørgensen & Mikkeline Viekær Olsen.

I ugen op til litteraturfestivalen har 7.B og 8.C arbejdet med kortprosa. De har arbejdet hårdt og koncentreret for at blive færdig til i dag kl. 12:10.

Kortprosakonkurrence
Kortprosakonkurrencen er en konkurrence for både 7, 8 og 9 klasse. Konkurrencen tager udgangspunkt i livet på gaden. 7.B deltager i konkurrencen. Vi har derfor Snakket med en af eleverne.
Nikolaj Holme fortæller, at de skal sende det ind til ”Gadens stemmer”, og hvis de vinder, kommer de på en tur til København. Nikolaj har arbejdet med kortprosa i 3 dage. Han vidste intet om kortprosa, før den proces de nu har været igennem; men han har lært noget om, hvad kortprosa er og, hvordan man skriver en kortprosa.

Gadens stemmer
”Gadens stemmer” er en socialøkonomisk virksomhed, som har til formål at styrke sammenhængskraften i samfundet. Alle skal have mulighed for en rummelig arbejdsplads, hvor man kan bidrage med, hvad man kan. ”Gadens stemmer” laver byvandringer og foredrag i København og Vejle, som viser folk, hvordan det er at være hjemløs. På byvandringerne er der mulighed for at tale med guiden, som kan være eller har været hjemløs. Guiden svarer gerne på spørgsmål fra de nysgerrige. Der bliver holdt en respektfuld afstand til alt det der sker bag facaden.

Overskuddet fra de foredrag der afholdes og de byvandringer der finder sted, går udelukkende til at forbedre virksomheden og forholdende for dem, der arbejder der.

Lærernes indgangsvinkel til projektet
Lærerene Jeannette Kristensen og Vibeke Nielsen synes begge, at det har været en svær opgave for eleverne. Jeannette Kristensen siger ”Jeg tror, at det er svært for dem at lave kortprosa, for det må være svært for dem at forstå, hvordan det er at være hjemmeløs, og hvordan man bliver hjemmeløs.” Vibeke Nielsen fortæller ” Jeg føler, at det har været svært. De er ikke så gamle, når de går i syvende klasse, også kan det godt være lidt svært at forholde sig til sådan en voksenproblematik”. Trods den udfordrende opgave synes begge lærere at det har været et spændende projekt. De elever vi har talt med gav udtryk for, at de har fået et andet syn på det at være hjemmeløs.

Fakta om Kortprosa:

  • Kortprosa er en skønlitterær genre.
  • Kortprosa er en meget kort tekst.
  • Kortprosa er af få ord, men med meget indhold.
  • Kortprosa indeholder ofte symboler, idiomer og hentydninger til andre tekster.
  • I en kortprosa leges der med genre-forventningerne, ved at den først tager udgangspunkt i én genre og herefter ændre disse træk, så læseren bliver forvirret.

Kilde: Ind i dansk & Wikipedia

%d bloggers like this: