Poetry Slam

Under festivalen dækker vores pressekorps, bestående af fire 9. klasser, forskellige begivenheder. Her er en af deres artikler:

Hvad er Poetry slam egentlig? Er det overhoved noget? Og hvad bruger man det til?

Af: Zandra Lykke Ziegler Carlstedt & Line Kryger

Hvad er Poetry slam og hvordan forgår det?

Poetry slam er en digtkonkurrence, hvor folk læser deres digte op, dog uden rekvisitter, udklædning eller andre ting, som ville hjælpe med at udtrykke dit digt. I poetry slam må du kun snakke. I poetry slam går man meget op i at øve sig på, hvor man skal ligge trykket ved de forskellige ord, og hvordan man skal fortælle historien.

Der er meget få regler inden for poetry slam, men de få regler, der er lyder således;

  1. Hvert digt skal være digterens eget.
  2. Hver digter får tre minutter (plus ti sekunders gratis tid) til at fremføre et digt.
  3. Hvis digteren går over tiden, vil der blive fratrukket point i den samlede score.
  4. Digteren må ikke bruge rekvisitter, kostumer eller musikinstrumenter.
  5. Af de fem scorer fra 0-10, som digteren får fra fem dommere, dropper man den højeste og laveste. De tre midterste bliver lagt sammen og giver en samlet score på 0-30.

Vi var så heldige lige at fange Lasse, og få et interview med ham;

”Hvilken betydning har poetry slam for dig?”

Lasse – ”Det er en del af de ting jeg gør, men det er ikke sådan at jeg har meget identitet bundet op på det. Det er ligesom jeg er ligesom jeg er, sådan lidt spaltet mellem de ting jeg laver. Jeg er dels en bonderøv, som laver alt muligt selv og jeg dyrker mine egne grøntsager, så er jeg en, der bygger ting og sommetider skriver en tekst og dukker op på en poetry scene.”

”Hvordan og hvorfor blev du poetry slammer?”

Lasse – ”Jeg var begyndt at skrive digte, og så kom jeg ind i sådan noget åben mikrofonagtig, hvor man læste sine tekster højt. Efter nogle år tænkte jeg at prøve kræfter med poetry slam, da jeg havde hørt om det, men jeg tænkte, at det ikke var noget for mig, jeg troede nemlig det var meget sådan noget med at være sjov, så prøvede jeg det og så fandt ud af, at det var meget fedt. ” sådan lød det fra Lasse Nyholm Jensen imens de unge skrev løs på deres digte.

ungekulturhus

Tirsdag d.5. november havde Ungekulturhuset i Asnæs æren af et besøg Lasse Nyholm Jensen, hvor 7.A fra Bobjergskolen, fik et indblik i poetry slam og fik selv lov til at få ”jord under neglene”.

Lasse startede tidligt dagen ud med at introducere poetry slam for de unge og deres lærer. Alle var stille og lyttede meget nøje. For hvad de ikke viste endnu var, hvad de skulle skrive om.

Lasse taler

Efter introduktionen af hvad og hvordan man laver poetry slam, skulle de selv skrive en og fremvise den for de andre. Men ingen havde nogen idéer så Lasse Nyholm Jensen gav dem en lille hurtig idé, om at skrive om tirsdag. Det satte mange idéer i gang hos de unge, så de satte sig rundt omkring med nogle snacks og drikkelse, og begyndte at skrive løs.

 

”Hvordan har det været at være en slammer for en dag?”

Pige: ”Det har været fedt! Det har været noget megafedt og anderledes undervisning”

”Er det noget du kunne finde på i fremtiden?”

Pige: ”Nej det tror jeg ikke, det var superhyggelige og sådan, men det er ikke lige mig, og det er heller ikke noget jeg ville bruge min fritid på”

”Hvad ville d u kunne bruge det du har lært i dag til?”

Pige: ”Til at blive bedre til at formulere mig, både på skrift og mundtligt. Jeg ville fx nok tage det jeg har lært med mig, når jeg skal skrive stil, historier osv.” fortæller en af de unge deltagere efter den lange kamp om et godt digt.

elever arbejder

Efter 2 timer samles alle igen efter at have skrevet og øvet sig to og to. Lasse snakker igen om, hvor gode de har været og hvad, der så skal ske, fordi nu skal de læse det højt for alle.

De unge var utrolige nervøse, og havde egentlig ikke modet til at gå op og fortælle om deres digt. Lasse prøvede at lokke nogle af dem, som efter hans mening havde skrevet nogle af de bedste digte. Lasse pressede på og han endte med at få to op og fortælle om deres digt.

oplæser digt

Efter de havde læst deres digte højt, klappede alle og begyndte langsomt, at pakke deres ting sammen. Folk sagde derefter farvel og gik hver til sit.

Fakta om Lasse Nyholm

  • Lasse Nyholm Jensen er født og opvokset i Svendborg
  • Lasse har en kæreste ved navn Tina Sakure Bestle
  • Har undervist og konkurreret med poetry slam siden 2006
  • Vandt dm i poetry slam i 2015 og 2017, og har vundet mange andre talrige konkurrencer
  • Lasse Nyholm Jensen er uddannet arkitekt og har en særlig interesse indenfor miljø og bæredygtighed.
%d bloggers like this: