Aktiviteter

FORTÆLLINGestherrützou
Sted: i børnehaven
Forfatter og fortæller Esther Rützou og forfatter Kirsten Sonne Harild besøger alle børnehaver i Odsherred i uge 45. Esther er en del af Beretterakademiet og har i mange år fortalt historier for børn og voksne. Kirsten Sonne er eaf Danmarks mest populære børnebogsforfattere.

BØRNELÆSEHÆREN – Børnehave og 6. klasse
Sted: I børnehaven og i skolen
6.klasserne får besøg af læseguide Helle Ankerstjerne, som træner oplæsning med børnene og tager dem med på biblioteket, hvor de udvælger den bog, de gerne vil læse op af. Læreren aftaler en besøgsdag med den lokale børnehave evt. i samarbejde med Helle. De store børn læser op for de små børn i mindre grupper. Børnehaven hjælper med at skabe ro og hygge omkring oplæsningen.

BØRNEBIBLIOTEKAREN KOMMER – Børnehave + 0. klasse
Sted: i børnehaven og skolen
En børnebibliotekar fra Odsherreds Biblioteker og kulturhuse kommer på besøg og læser højt for børn og voksne af nogle af de nyeste bøger, der er udkommet på dansk.

LITTERATURKUFFERT – 0.-3. klasselitteraturkuffert
Hver skole/afdeling kan få en litteraturkuffert, der indeholder sjove litteraturopgaver, som kan bruges igen og igen, og som I kan lave på skolen. Der er eventyrløb, ordbingo og Gyldendals store Ordsprogsbog med ordsprogsopgaver bag i bogen. Og der er en litteraturkuffert i sig selv, som gerne vil dekoreres af elever. Efter litteraturfestivalen indsamles kufferterne og udstilles på biblioteket.

FORTRYLLENDE FORTÆLLINGER I KIRKEN – 0.-3. klasse
Sted: Vig, Hørve, Egebjerg, Fårevejle, Nykøbing og Højby Kirker
Tidspunkt: fredag den 9. november kl. 10-11
Antal: ca. 100 hvert sted
Kom og hør historier fra den ældste bog, vi har, om de fortryllede fortællinger, om engle, kalkmalerier, magiske evner, skytshelgener og andre gode historier knyttet til netop jeres kirke.

DRØMMELYSET I BRØNDEN – fortælling i kirken – 0.-4. klasse
Sted: Asnæs kirke
Tidspunkt: torsdag den 8. november kl. 10.00-11.00
Josef er et særligt barn, som stråler så meget, at selv fremmede vender sig om på gaden og kigger efter ham. Det gør brødrene jaloux. Så slemt at de i fællesskab smider ham ned i den dybe, mørke og ensomme brønd. Det er en historie om jalousi og mobning. Men det er også en historie om troen på, at det onde kan vendes til det gode. Om at finde lyset i mørket. Josef kommer igennem så meget ondt, ligesom helten i et folkeeventyr. Anette Jahn fra Måle Fortælleteater gør historien om Josef levende gennem fortælling, trommespil og syngeskål.

SKYGGER I SKOVEN OG TROLDE PÅ SPIL-  1.-2. klasse
Fantasilandskaber på Odsherreds Kunstmuseum
Sted: Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs
Mandag den 5. nov. kl. 9-10.30 og 11-12.30, Tirsdag den 6. nov. kl. 9-10.30 og 11-12.30, Onsdag den 7. nov. kl. 9-10.30 og 11-12.30, Fredag den 9. nov. kl. 9-10.30 og 11-12.30.
Hvad kan der gemme sig bag bakkerne og træerne i Odsherreds malernes farverige landskaber? Er de underjordiske på spil?  På Odsherreds Kunstmuseum er det kun fantasien der sætter grænser. Med inspiration fra Halfdan Rasmussens ”Fem små troldebørn” kan elever i 1.-2. kl. skabe fantasi fortællinger, og puste liv i landskaberne gennem et værksted med levende dialog, sansebaserede øvelser og kreativ produktion. Vi leger med lys og skygger og afslører landskabets hemmeligheder.

POST I PUTKASSEN – 2. klasse
Sted: på skolen
Børnene får en rød postkasse med et brev fra en forfatter, der er i Odsherred i Litteraturfestivalen. Børnene læser brevet, og de skriver breve tilbage. Brevene bliver hentet af en postmand i klassen. Alle breve bliver udstillet sammen med postkasserne på biblioteket.
Tilmelding: heace@odsherred.dk

TEGNEKONKURRENCEN KNOGLEN – 3. klasseknoglen
Sted: på skolen og i Aksen
Tidspunkt: forfatteren besøger skolerne i uge 44. Alle mødes i Aksen onsdag kl. 10.15-11.15.
Forfatter Anne-Marie Donslund besøger 3. klasserne på skolerne og genfortæller bogen KNOGLEN, der er inspireret af både De Fem og Eske Wilderslev. Børnene har herefter en uges tid til at lave en tegning. Onsdag den 7. november mødes alle i Aksen, hvor redaktør Andreas Munk Povlsen fra Forlaget Alinea udvælger tre vindere, mens Anne-Marie fortæller om nogle andre bøger. De tre bedste tegnere kåres, og børnene vinder nye dejlige bøger. Tegningerne udstilles på biblioteket, og de ti bedste bliver trykt som postkort.

EVENTYRWORKSHOP – 4. klasse
Sted: HUSET i Asnæs, Storegade 31, 4550 Asnæs
Tid: Onsdag d. 7. november kl. 9:30-10:30 – & kl. 11-12
Antal elever: max 25 elever / 1 klasse pr forløb
HUSET i Asnæs inviterer til en workshop i forbindelse med udstillingen ”Papirarbejder af HUSETs kunstnere”. Her har HUSETs faste kunstnere lavet værker på papir med scener fra deres yndlingseventyr. På workshoppen skal de deltagende børn under instruktion af HUSETs kunstnere Charlotte Krogh og Poul Erik Nielsen tegne en scene fra deres egne yndlingseventyr.
Tilmelding: Mie Thorning Christensen miethorning@husetiasnaes.dk

GRØNLANDSFORTÆLLINGER – 4. klasse
Sted: Rørvig-Hundested færgen og Knud Rasmussens hus
Tidspunkt: Tirsdag – sæt hele dagen af.
Antal: Fem klasser kan deltage
Tur til Knud Rasmussens Hus i Hundested. Ombord på Rørvig-Hundested færgen møder klassen en grønlandsfarer, som fortæller historier og sagn. I skal sætte hele skoledagen af og modtager individuel rejseplan af Anders.
Tilmelding: Anders Lynggaard Krogh anders.lynggaard.krogh0810@gmail.com

FOLKESAGN PÅ ULVSBORGEN – 4. klasse
Sted: Ulvsborgens historiske værksted
Tid: Tirsdag kl. 10-12
Antal: Én klasse
Workshop om folkeviser i Middelalderen, om teksterne, poesien, myterne bag og historieforståelse med sanger og kulturformidler Nanna Barslev. Der vil være livemusik på Ulvsborgen, og børnene lærer at danse kædedans, som er en del af folkesangtraditionen.
Tilmelding: Mette Bohart mette@ulvsborg.dk

MANGA I KIRKEN – 4.-6. klasse
Sted: Nr. Asmindrup Kirke
Tidspunkt: mandag kl. 13-14
Manga læser man baglæns, ligesom man gør på japansk, hebraisk og arabisk. Og når du læser baglæns ser du verden på en ny måde. Nogle gange er det også sket i verdenshistorien, at den er blevet set på en ny måde. F.eks. da Jesus kom og sagde, at man skulle vende den anden kind til, hvis nogen gjorde dig ondt.
Tilmelding: Ann Skov Sørensen ANSS@KM.DK

FIRKANTEDE FORTÆLLINGER 5. klasselouis
Sted: på skolen og flash mob i byen
Antal: alle 5. klasser kan deltage
Inspireret af Louis Jensens firkantede historier skriver eleverne en firkantet fortælling, som sendes ind senest onsdag kl. 14 i litteraturfestivalen. Klassen laver i løbet af ugen en flash mob et sted i lokalområdet, i toget, ved købmanden, på biblioteket eller hvor I synes, det kunne være sjovt. En flash mob er en overraskelse for tilhørerne, og det er sjovt at filme det. Vinderen af den bedste firkantede fortælling får en dag på Den rytmiske Højskole med sin klasse, hvor klassen indspiller den firkantede fortælling og laver en musikvideo.
Tilmelding: anmdo@odsherred.dk

BØRNELÆSEHÆREN – 6. klasse
Sted: På skolen, biblioteket og i en børnehave
Tidspunkt: Besøg af Helle i ugerne før. Ud i børnehaven en dag i ugen.
Sjetteklasserne får besøg af læseguide Helle Ankerstjerne, som træner oplæsning med børnene og tager dem med på biblioteket, hvor de udvælger den bog, de gerne vil læse op af. Læreren aftaler en besøgsdag med den lokale børnehave evt. i samarbejde med Helle. De store børn læser op for de små børn i mindre grupper. Børnehaven hjælper med at skabe ro og hygge omkring oplæsningen.
Tilmelding til: heace@odsherred.dk

NOVELLEKONKURRENCE 7. klasse
Sted: på skolen og biblioteket
Skriv en novelle hvor temaet er ”Hjernen styrer for vildt! ”
Du kan skrive den alene eller sammen med andre, og den må max være på 500 ord. Novellen afleveres senest onsdag på biblioteket i Asnæs eller Nykøbing att. Helle Schønemann. Vindernovellen kåres om fredagen og bliver efterfølgende publiceret på bibliotekets hjemmeside og læst op på Youtube. Forlaget Alinea sponsorerer bogpræmier.
Tilmelding: Helle Schønemann hes@odsherred.dk

Fra 12 år-voksne:

GÅDERUMMET
Sted: Odsherreds Bibliotek (arrangeret af Vallekilde Højskole)
Antal: 5 ad gangen
Tid: en halv time
Gåderummet er en blanding af en film og et spil. Deltagerne går ind i rummet, hvor de udforsker det og finder historien frem i stedet for at læse den. Det eneste de ved på forhånd er, at der er en gåde i rummet, og at de skal løse den.
Tilmelding: Thomas Vigild, thomas@vallekilde.dk

SANGSKRIVERWORKSHOP – 7. klasse
Sted: Musikskolen
Tidspunkt: torsdag og fredag
Antal: ca. 6 elever fordelt på to hold. Et formiddags hold 8-11 og et eftermiddagshold 12-15. De tre elever på hvert hold skal kende hinanden på forhånd og vide, de kan arbejde sammen. Hvert hold skriver og komponerer en sang i fællesskab. Underviseren er professionel sanglærer fra Musikskolen.
Tilmelding til: Bjørn Monberg, bmo@odsherred.dk

BOOKTRAILERKONKURRENCE – 7.-8. klasse
Sted: på skolen og i Vig Bio
Tidspunkt: Vig Bio torsdag den 8. november kl. 10.
Antal: Max syv klasser
En booktrailer er en film om en bog. Det kan være en reklame- eller informationsfilm, det kan være en dramatisering, eller det kan være en stop motionfilm. Filmen må højst være 2-3 minutter lang. Deadline for aflevering af film onsdag den 7. november kl. 12 til Malene. Torsdag til præmiere bliver filmene bedømt af et dommerpanel, og den bedste film vinder en biograftur for klassen i Vig Bio.
Tilmelding: Malene Møller, male0512@odsuv.dk


POETRY SLAM WORKSHOP – 7.-8. klasselassenyholmjensen
Sted: ungekulturhuset i Nykøbing
Antal: En klasse
Tid: Fredag kl. 8.30-14.30
Poetry slam er spoken word, det er talt litteratur, hvor poetryslammeren fremfører en tekst på tre minutter som hun/han selv har skrevet. Indholdet kan være hårdtslående, personligt, rørende, morsomt og/eller tankevækkende. Det handler om det, der bekymrer dig, rører dig, det der vil sige noget til verden.  Poetry Slam danmarksmester Lasse Nyholm underviser.
Tilmelding: Louise Nordlund, lnoha@odsherred.dk


SKRIV LITTERATURTILLÆGGET STORIES I NORDVESTNYT 9. klasse, 10. klasse, 1. g.
Sted: På skolen plus ud af huset
I uge 44 udkommer litteraturtillægget STORIES i Nordvestnyt som optakt til Litteraturfestivalen. Litteraturtillægget skrives af unge, og I kan tilmelde jer som klasse. Hver klasse afleverer fredag den 12. oktober kl. 13.00 de fem bedste artikler, som klassen har produceret. Læreren og eleverne udvælger i fællesskab.
Krav: I skal forholde jer til Litteraturfestivalens forfatterbesøg og aktiviteter, men I må godt tænke ud over kataloget. Genrer kan f.eks. være baggrundsartikel, interview, portræt, feature, boganmeldelse, petitstof og noter. Derudover må der gerne komme en novelle, en tegneseriestribe eller et digt med i avisen produceret af eleverne selv.

Der kan være mulighed for som optakt til projektet at få besøg af en journalist fra Nordvestnyt i september.

Hvis I vil være med, skal I sende en tilmelding til anmdo@odsherred.dk senest 1. september.

JOURNALIST PÅ LITTERATURREDAKTIONEN I UGE 45 – 9. klasse, 10. klasse, 1.g
Sted: Nordvestnyt, Nykøbing plus hele kommunen
Tidspunkt: 5.-9. november
Antal: 10
10 unge journalistspirer kan blive del af litteraturredaktionen på Nordvestnyt 5.-9. november. Litteraturredaktionen laver opsøgende journalistik og dækker aktiviteter, foredrag og workshops tæt under hele litteraturfestivalen. Du skal være god til at skrive, arbejde hurtigt, kunne tage billeder og være klar til at tage ud og opsnappe nyheder omkring festivalen. Når du kommer tilbage til redaktionen, skal du skrive nyhedsartikler, som vil blive publiceret både i dagens avis og på nettet.
Du skal regne med en lang arbejdsdag på avisen, og du skal kunne overholde deadlines.
For at komme i betragtning skal du sende en motiveret ansøgning til chefredaktør Martin Kønig på martin.koenig@sn.dk senest: 12. oktober kl. 13.00.

STORIES YOUTUBE KONKURRENCE 9.-10. klasse, gymnasiet
Sted: på skolen eller ude.

Hvem kan lave den bedste youtube under temaet STORIES?
Krav: Du skal stå foran kameraet og fortælle en historie på max tre minutter. Der skal enten være et litterært forlæg, eller du skal fremføre en tekst, du selv har skrevet. Det kan både være poesi eller fortælling, genfortælling af en historie, der kan være et plot, et gys eller et satirisk grin, men det er ikke et krav. Du skal bare selv synes, det er fedt. Du kan gøre det alene eller sammen med en gruppe.

Du skal oploade din film på youtube mellem 2. og 7. november.

Alle de bedste film vil blive lagt på SN’s digitale STORIES redaktion hver dag i løbet af uge 45. Hver dag kåres dagens bedste youtube af den digitale redaktion. Vinderne kommer i finalen og fredag bliver den allerbedste kåret og vinder en biograftur.

Tilmeld klassen (eller enkelte elever) til anmdo@odsherred.dk senest 1. september.

 

DEN DIGITALE STORIES REDAKTION –  Gymnasiet
Sted: Gymnasiet og Nordvestnyt, Nykøbing

En klasse på gymnasiet kan i uge 45 blive udvalgt til at stå for den digitale platform STORIES på sn.dk. Den digitale STORIES redaktion er med til at definere redaktionens arbejde, men tanken er at redaktionen løbende i uge 45 lægger tekster, billeder, blogs og videoer på nettet, som relaterer til litteraturfestivalen. De samarbejder med den skrivende redaktion og har måske en aktiv brug af de sociale medier med kilder i marken. Redaktionen står som noget obligatorisk for youtubekonkurrencen og kan selv finde på andre metoder til at hente læsere ind på sitet.

DIGTE OG LYD I SVØMMEHALLEN – Voksne og unge
Sted: Svømmehallen i Vig
Tid: Mandag og onsdag kl. 18.30-19.30

Digte og lyd i svømmehallen i Vig. mandag og onsdag klokken 18:30 – 19:30 byder vi indenfor til en times ro og fordybelse i svømmehallen, hvor publikum indbydes til at svømme i stearinlysets skær, til lyden af digtoplæsning fra en gruppe unge poeter fra Odsherred, der akkompagneres af bløde toner fra elever på Odsherreds musikskole.
Tilmelding ikke nødvendig. Entre er den almindelige badebillet.

ODSHERRED SKRIVER – Voksne
Sted: Odsherreds Biblioteker
Skriv dine erindringer så dine børnebørn gider at læse dem. Vi starter op i god tid inden uge 45 og håber at der er eks. På gode tekster som vi kan læses i uge 45. Vi laver en udstilling på bibliotekerne.
Tilmelding: Helle Schønemann, hes@odsherred.dk

LÆSEHÆREN Voksne
Sted: plejehjem, botilbud mv.
Tid: Efter aftale
Bibliotekets frivillige Læsehær kommer ud og læser op på for mennesker, der gerne vil læses for. Det kan være på plejehjemmet eller i botilbud, men det kan også være til din forenings generalforsamling eller som en læseoverraskelse for en flok venner. Litteraturen tilpasses brugerens ønsker.
Tilmelding: Mette Mathiasen, metma@odsherred.dk

BIBLIOTEKSBESØG
Sted: Et af bibliotekerne
Tid: Efter aftale
Kender børnene biblioteket? Ved de, hvordan man finder det, man skal bruge? Har de lånerkort? Kan de finde ud af at hente E-bøger? Bibliotekarerne giver en introduktion og udsteder lånerkort. (Husk at børnene skal have en tilladelse fra deres forældre. Blanket fås ved tilmelding.)